sobota, 20 kwietnia 2013

GULASZ ŚMIETANOWY

Dzisiaj postanowiłem opublikować przepis, który sam wymyśliłem i udoskonalałem aż osiągnąłem coś na prawdę smacznego. Mowa o gulaszu śmietanowym. Jestem dumny ze swojego autorskiego pomysłu i mam nadzieję, że danie będzie wam równie smakowało jak całej mojej rodzinie:)




Czas przygotowania: ok 30 min.

Składniki:
500 g mięsa wieprzowego do gulaszu
400 ml śmietany 18%
dużo tymianku
dużo czosnku granulowanego
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
Mięso solimy, pieprzymy, przyprawiamy dużą ilością tymianku i smażymy. Dolewamy wody tak aby mięso było całkowicie nią przykryte. Następnie dodajemy śmietanę oraz dużo czosnku granulowanego (zwykle zużywam ok 5 g ale tak na prawdę trzeba dozować "do smaku"). Całość dusimy ok. 1 godz. i gotowe! Podawać z kaszą gryczaną lub makaronem.

Moja siostra uważa, że popełniam błąd dodając tak wcześnie śmietanę, bo wg niej robi się z tego ser. Ale właśnie taki ma być efekt, więc zaufajcie mi, bo robi się dzięki temu pyszny sos:)









1 komentarz:

  1. Założę się, że pyszne było. Szkoda, że nie mogłam spróbować :(

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)