poniedziałek, 15 kwietnia 2013

SAŁATKA Z SURIMI

Dzisiaj postanowiłem opisać przyrządzenie bardzo prostej sałatki z surimi, smakującej równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Jest to jedno z ulubionych dań mojej Irminki. Skoro surimi to  niby takie pseudo paluszki krabowe, to ciekawe jak by to smakowało z prawdziwym krabem? Ja raczej nie prędko się dowiem, bo drogie te pokraczne robale i trudno dostępne w Polsce ale wy, moi czytelnicy, możecie spróbować:)






Czas przygotowania: ok 25 min

Składniki:
500 g makaronu świderki
500 g surimi
3 duże starte marchewki
2 bardzo drobno posiekane cebule (grube płaty to zbrodnia!)
bazylia
kilka ząbków czosnku
przyprawa uniwersalna (np. kucharek)

Jak przyrządzić:
Makaron gotujemy. W tym czasie resztę składników wrzucamy na patelnię i smażymy. Nie żałować bazylii! Gdy wszystko się podsmaży dodajemy makaron, mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze pare minut i gotowe!





 Jak widzicie na zdjęciach, użyłem makaronu nitki ale lepiej pasują świderki , po prostu nie zrobiłem zdjęć za kolejnym razem jak przyrządzałem to danie:)

Smacznego!








1 komentarz:

  1. Ja trochę zmodyfikowałam Twój przepis, dorzuciłam z przypraw tymianek i koperek a marchewkę z cebulą dusiłam zamiast smażyć ;) Wyszło pyszne , super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)