wtorek, 16 kwietnia 2013

LIMONKOWE PIERSI Z KURCZAKA

Zastanawialiście się jaki jest głęboki sens zdania "It tastes like a chicken"? No właśnie zastanówmy się jak na prawdę smakuję kurczak... Otóż ten kurak prawie nie ma smaku (no może wyjątkiem jest wiejska kurka, świeżo oskubana przez Panią Zdzisławę). Dzięki temu można go przyrządzić w przeróżny sposób . Dziś polecam limonkowe piersi z kurczaka, moim zdaniem NAJLEPSZA potrawa jaką kiedykolwiek zrobiłem. Najbardziej lubię narkotyzować się zapachem moich rąk po moczeniu piersi w marynacie... Sosik pachnie cudownie:)






Czas przygotowania: ok 30 min. (+ marynowanie)

Składniki:
500 g piersi kurczaka
1 limonka (starta skórka + sok)
1 płaska łyżka miodu 
2 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
tymianek w sporej ilości
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
Mieszamy marynatę, zanurzamy piersi w niej i odstawiamy na noc do lodówki, żeby się przegryzła. Następnego dnia pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez ok 30 min (co 10 min przewracamy na drugą stronę). Podawać z ziemniakami lub sałatą.






Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne:)

1 komentarz:

  1. Kurczę wygląda naprawdę apetycznie. Aż nie wierzę, że ten przepis jest taki prosty. Na pewno zrobię - myślę, że z pieczonymi ziemniaczkami będzie idealnie !

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)