wtorek, 28 maja 2013

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI SEROWO-WOŁOWYMI

Dzisiaj bardziej wymagający przepis, trzeba czasem wznieść się na swoje wyżyny kulinarne:) Tak na prawdę, przepis można by rozbić na 2 obiadki - klopsiki i sos pomidorowy z wołowiną, ale pamiętajmy, że razem dobrze się uzupełniają. Danie przepyszne.


Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
Klopsiki:
600 g mielonego mięsa wołowego
250 g świeżego chleba bez skórki
1 jajko
250 g żółtego sera
Sól, pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos pomidorowy:
1 kg pomidorów, obranych ze skórki
2 cebule
2 marchewki
150 g mielonej wołowiny
Sól, pieprz

500 g spaghetti

Jak przyrządzić:
Pokrojone składniki sosu wrzucamy na patelnie i dusimy całość min. 40 min. W tym czasie zabieramy się za klopsiki - umieszczamy składniki w misce, przyprawiamy, formujemy kulki i smażymy na patelni. Na ugotowany wcześniej makaron nakładamy klopsiki, polewamy sosem i zabieramy się do jedzenia:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania :)