środa, 5 czerwca 2013

ESTRAGON

Estragon, a właściwie bylica draganek, to roślina dziko rosnąca w południowo-wschodniej Europie oraz Azji. Jej łodygi dorastają nawet do 150 cm, mamy więc do czynienia z całkiem sporym ziołem. 
Estragon ma bardzo przyjemny zapach, jest bogatym źródłem wit. A, jodu oraz olejków eterycznych. Przypisuje mu się słabe działanie moczopędne, przeciwzapalnie oraz poprawiające trawienie.
Jako przyprawa jest szeroko używany w kuchni francuskiej, m.in. do pieczonych ziemniaków, mięs (zwłaszcza drobiu), zup, ogórków kiszonych, kapusty, ryb oraz jajek. Służy także do produkcji octu estragonowego i musztardy. Estragonu nie należy gotować, gdyż niszczy to jego aromat (ale za to pieczenie suszonego daje świetne efekty). Najlepiej dodawać zioło tuż przed podaniem potrawy.

Kilka zdjęć z mojej hodowli:













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania :)