piątek, 21 czerwca 2013

SPAGHETTI AMATRICIANA

Czasami trzeba sięgnąć po coś prostego, coś klasycznego. Dlatego postanowiłem zrobić spaghetti nie z mięsem mielonym jak zwykle, ale z boczkiem. Muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, jest to jedno z bardziej udanych nowych dań jakie ostatnio robiłem. Dobre jedzenie dla głodnego faceta, także panie wiecie co robić:)





Czas przygotowania: ok. 45 min.

Składniki: 
250 g boczku
1 kg pomidorów, obrane i posiekane
4 ząbki czosnku
1 spora papryczka chili
1 cebula
sól, pieprz
oregano
500 g spaghetti

Jak przyrządzić:
Smażymy boczek na oliwie, po 5 min dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli czosnek oraz pokrojone chili (ważne, żeby nie spiec za bardzo tych 2 ostatnich, bo tracą ostrość). Po ok. 2 min dodajemy pomidory i całość dusimy min. 30 minut. Na patelni powstaje pyszny sos, do którego wystarczy tylko dodać spaghetti, zamieszać i podawać póki ciepłe:)










2 komentarze:

  1. Bardzo prosty, fajny przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyszne spaghetti z pulpetami robiłam ostatnio z przepisów kuchni lidla,jest rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)