sobota, 20 lipca 2013

OSTRY GULASZ Z INDYKA

Danie dla osób zakochanych w pikantnym jedzeniu. Żywe chili z sosem chili nigdy nie zawodzi :) Jest to mój pomysł na wykorzystanie indyka, który moim zdaniem jest trudny w przyrządzeniu (oprócz pieczonego), ciężko sprawić by dobrze smakował i nie był nijaki. I nieskromnie mówiąc udało mi się zrobić coś fajnego i smacznego :)




Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki: 
750 g mięsa indyka
800 ml pulpy pomidorowej
2-3 łyżki słodkiego sosu chili
1 duża papryczka chili, pokrojona
4 ząbki czosnku, zmiażdżony
tymianek
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
1 kg ziemniaków

Jak przyrządzić:
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem oraz chili i smażymy na patelni. Gdy mięso się zetnie dodajemy pulpę pomidorową i sos chili, doprawiamy do smaku. Całość dusimy min. 30 min. Podajemy z ziemniakami, na wierzchu układając natkę pietruszki. 









3 komentarze:

  1. Wypróbowałem, dobre :-) Do mięsa i sosu dodałem jednak całą zieloną paprykę pociętą w cienkie słupki, aby było trochę bardziej kolorowo. Wrzuciłem ją na patelnię pod koniec duszenia mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  2. To był na pewno dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)