piątek, 5 lipca 2013

PENNE Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I GROSZKIEM

Dzisiaj przedstawiam bardzo udany i smaczny przepis z kiełbaską w roli głównej. Im lepsza kiełbasa tym lepsze będzie danie, dlatego warto więcej w nią zainwestować :)




Czas przygotowania: ok. 40 min.

Składniki: 
2 łyżki masła
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g białej kiełbasy
125 ml śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 mały pęczek szałwi drobno posiekanej
puszka groszku
2 łyżki pietruszki
ew. 60 g parmezanu do posypania
500 g penne
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
Na maśle smażymy cebulę i kiełbasę. Gdy będą gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i całość dusimy ok 15 min. W tym czasie dokładnie przepłukany groszek krótko podsmażamy na oliwie na drugiej patelni. Dodajemy do niego szałwię, czosnek oraz pietruszkę. Po ok. 3 min. groszek przekładamy do kiełbasy, dorzucamy również ugotowane penne. Całość mieszamy i gotowe! Można posypać parmezanem jeżeli ktoś lubi :)










1 komentarz:

Zachęcam do komentowania :)