czwartek, 11 lipca 2013

POMIDOROWE CONSOMME WG JAMIEGO OLIVIERA

Consomme to rodzaj klarownej zupy bez żadnych pływających warzyw czy mięsa. Ja umieściłem to w kategorii drinki, ze względu na zawartość wódki. Oglądając program "Jamie w domu" tak spodobał mi się jego przepis, że zapragnąłem go zrobić. A że była zima więc czekałem pół roku aż będę miał swoje soczyste pomidory w tunelu. Poświęcenie godne męża stanu... I niestety muszę powiedzieć, że przepis nie powala, Jamie kłamał. Mi smakowało średnio, mojej siostrze za to bardzo pasowało, a moja mama nie chciała dokończyć kieliszka... Przedstawiam to raczej jako ciekawostkę, ale oczywiście zachęcam was do samodzielnego wykonania, może wam pójdzie lepiej :)





Czas przygotowania: 10 h
Składniki: 
pęczek bazylii
2,5 kg soczystych, dojrzałych pomidorów
0,5 szklanki wódki
2 łyżki chrzanu
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
1 plasterek buraka
sól, pieprz
oliwa z oliwek Extra Vergin (do podania)

Jak przyrządzić:
Wszystkie składniki oprócz buraka miksujemy i przyprawiamy. Następnie odcedzamy całość w chłodnym miejscu (lodówce)  przez min. 8 h przez chustę lub bardzo gęste sito do garnka na dnie, którego umieszczamy plasterek buraka (dla koloru consomme). Wyrzucamy zawartość chusty/sita, interesuje nas sok. Przelewamy do miseczek lub szklanek, dodajemy odrobinę oliwy extra vergin  kostkę lodu oraz listek bazylii dla ozdoby i gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania :)