poniedziałek, 22 lipca 2013

SOS AGRESTOWY

Wyjątkowy, niesamowity, oryginalny, rewelacyjny sos do pieczeni oraz ziemniaków. Ma bardzo charakterystyczny kwaśny smak, który doskonale komponuje się z pieczonym mięsem. Polecam :)





Czas przygotowania: 10 min
Składniki: 
3 łyżki agrestu
2 łyżki masła
łyżka mąki
250 ml bulionu drobiowego
3 łyżki śmietany
1 żółtko
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
W rondelku rozpuszczamy masło, dokładamy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy zgnieciony w dłoni agrest oraz bulion i pozwalamy owocom zmięknąć. W tym czasie rozprowadzamy żółtko w śmietanie i dodajemy do sosu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe :)




4 komentarze:

  1. Zapowiada się zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso z sosem agrestowym - pycha! Ostatnio sama robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o takim-pomysłowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiem twierdzić, że to najlepszy sos do pieczeni jaki jadłem :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania :)