wtorek, 27 sierpnia 2013

DZIK KLASYCZNY W SOSIE CHRZANOWYM

Prezentowany przepis tak na prawdę jest opisem przybrania do dzika, gdyż nie zawiera opisu jak upiec dzika (ani jak go zdobyć). Oczywiście możecie użyć innego pieczonego mięsa :)






Składniki:
350g dzika klasycznego,
50g świeżego korzenia chrzanu,
dwie średnie i twarde marchewki,
jedna młoda cukinia,
jedna papryka słodka (czerwona),
kwaśna śmietana 18% 200ml,
dżem z żurawiny lub borówek.

Jak przyrządzić:
Dzika klasycznego najlepiej jest najpierw upolować. Niestety trzeba być myśliwym i mieć dużo cierpliwości. Po upolowaniu dzika należy wypatroszyć i upiec. Dzik piecze się na rożnie około 12-14 godzin. W tym czasie można pokroić cukinię. Alternatywnie można kupić dzika już upieczonego – tak jest najszybciej, ale po co sobie ułatwiać.
Następnie ścieramy chrzan. Są dwie metody: pierwsza polega na starciu na tarce i jest tylko dla najtwardszych hardcorów. Pozostali powinni zetrzeć go w robocie kuchennym. Należy zachować szczególną ostrożność przy otwieraniu pokrywki, bo to jest prawdziwy chrzan, a ten kupowany w słoikach ma zwykle tylko 50% chrzanu w chrzanie.
Na patelni na dużym rozgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy do niego marchew, paprykę, cukinię i chrzan. Mieszamy co chwilę i smażymy pod przykryciem, aż marchew zmięknie, ale pozostanie chrupiąca. Wtedy należy wyłączyć ogień i dodać śmietanę nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
Dzika podawać podgrzanego na patelni (a najlepiej świeżo upieczonego) z warzywami w sosie chrzanowym i kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami. W ostateczności z ryżem. Mięso polać dżemem z żurawiny lub z borówki.










1 komentarz:

  1. WOW, dzięki w sosie chrzanowym to coś za co mój dziadek by Ciebie lubił :D

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)