poniedziałek, 19 sierpnia 2013

KOCIOŁEK - WŁASNY PRZEPIS!

Chciałem się pochwalić, ostatnio zostałem współwłaścicielem kociołka! Jedzenie wyszło pyszne! Zamieszczam poniżej mój przepis na pieczonkę. Najlepsze jest przygotowywanie składników w rodzinnym gronie oraz podziwianie ogniska pod kociołkiem. 
Jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę udzielić kilku wskazówek jak się to pichci :)
Zdjęcia nie są najlepszej jakości, gdyż gotowaliśmy wieczorem, a nie miałem dobrego aparatu:





Składniki: (jak na zdjęciu)
ziemniaki
marchewka
pomidory
cebula
cukinia
wołowina
boczek
kiełbasa
papryka
tymianek
sól, pieprz
ew. kapusta na spód - dałem głównie po to by jedzenie się nie przypaliło (doświadczenie z żeliwnego kociołka). Następnym razem zamierzam pominąć, bo do emalii tak nie przywiera

Przygotowanie:
Kroimy w kosteczkę i układamy w warstwy jak gyrosa. Tłuste mięso na sam spód, reszta jak chcecie :)








5 komentarzy:

  1. Tak myślałem, że prędzej czy później trafi się nieuczciwy czytelnik, który będzie coś krytykował jednocześnie reklamując przedmioty producenta, z którym ma kontrakt... Komentarz oczywiście usunąłem, ale użytkownika i nieuczciwą firmę zapamiętam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś będziemy robić :) mniam mniam wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobię w sobotę i już nie mogę się doczekać :)

      Usuń
  3. Takie "pieczonki" inną porą roku niż zima to tylko namiastka prawdziwego "pieczonkowania".
    Polecam zimą, w lesie, tak żeby był mróz (dwa lata temu robiliśmy przy -20 st C), po zachodzie słońca !
    Pali się dwa ogniska, jedno do ogrzewania i światła, drugie pod kociołekiem.
    Przepis na... do garnka? Dowolny, co kto lubi - i tak będzie pyszne.
    Do tego kiłbaski pieczone nad ogniskiem, herbata do termosu dla "abstynentów" i raczej dość konkretna ilość wódeczki, do przepicia kwas chlebowy.
    Do tego odpowiednie towarzystwo i.... MIŁEJ ZABAWY !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. PS.
    Jak tylko dożyję to 18 stycznia 2014 ogniska zaploną w lesie, 3 km za Nową Wsią, na krzyżówce.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)