piątek, 13 września 2013

NAJLEPSZE KREWETKI DUSZONE W WINIE

Nic tak dobrze nie smakuje w piątek jak krewetki z winem, szczególnie gdy zagryzamy je pieczywem czosnkowym. Z ryżem też są dobre. Trochę męczy obieranie krewetek, ale przecież nie robi się tego codziennie. A sosik jest tak przepyszny, że można go jeść nawet bez tych poskręcanych robaków :)




Czas przygotowania: ok. 30 min.

Składniki: 
1 kg krewetek
500 g pomidorów bez skórki i bez pestek
500 g marchewki, startej
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
pół kostki masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
Na maśle podsmażamy czosnek i chili, dodajemy marchewkę oraz pomidory i całość dusimy ok 10 min. Wrzucamy krewetki, zalewamy winem i dusimy bez przykrycia aż zredukuje się nadmiar płynu i gotowe :)





1 komentarz:

  1. Z dumą informuję, że upichciłem toto sobie właśnie na obiad. Smakuje świetnie - proste i smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)