poniedziałek, 15 grudnia 2014

ZIEMNIAKI DUSZONE Z PIETRUSZKĄ I CZOSNKIEM

Ziemniaki to nieodzowny składnik przeciętnego polskiego obiadu. Chciałem dzisiaj zrobić je inaczej niż po prostu ugotować w osolonej wodzie i wpadłem na pomysł, aby ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodałem parę innych składników i wyszedł mi bardzo udany dodatek obiadowy. Sos z patelni świetnie nadaje się do polania mięsa :)






Czas przygotowania: 30 min

Składniki: 
1kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
1-2 łyżki natki pietruszki
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
oliwa z oliwek extra virgin
sól, pieprz
1 l wody
1,5 łyżki mąki

Jak przyrządzić:
Na oliwie podsmażamy czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy. Następnie dorzucamy ziemniaki i kilka minut podsmażamy. Zalewamy gorącą wodą z czajnika, doprawiamy do smaku i dusimy pod przykrywką aż warzywa będą miękkie. 







1 komentarz:

Zachęcam do komentowania :)