czwartek, 22 stycznia 2015

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM

Kurczak w sosie śmietanowym to kolejna propozycja z serii coś na szybki obiad. Sporo w nim warzyw, więc oprócz walorów smakowych danie kusi ładnym, kolorowym wyglądem :) 






Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
- pierś z kurczaka,
- 100 g mrożonego groszku,
- 100 g mrożonej fasoli szparagowej,
- 100 g pora,
- 200 g śmietany 18%
- trzy ząbki czosnku,
- sól, pieprz

Jak przyrządzić 

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na dużym ogniu. Gdy kurczak się zrumieni z obu stron dodajemy warzywa. Należy smażyć dopóki mrożonki się nie rozpuszczą (to są warzywa blanszowane, więc nie trzeba ich gotować), ale nadal będą sprężyste. Ilość wody regulujemy pokrywką patelni - odkryta, to warzywa utracą wodę, zamknięta to woda zostanie na patelni, a warzywa będą bardziej uduszone niż usmażone. Na końcu dodajemy śmietanę, sól i pieprz i mieszamy. Ze śmietaną nie można już dania doprowadzić do wrzenia, bo śmietana się zważy. Można podawać z ryżem lub makaronem.









4 komentarze:

  1. Ale wyszło zielone jak wiosna. Te czerwone kawałeczki na pierwszym zdjęciu to jest suszona papryka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, proste i wygląda bardzo apetycznie.
    Wciągam na listę "Do wykonania" :-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)