poniedziałek, 26 stycznia 2015

RAFAELLO - CIASTO BEZ PIECZENIA

Rafaello to jedno z moich ulubionych, które robi moja żona:) Rafaello to ciastio bez pieczenia - można więc się obyć bez piekarnika i w dodatku jest bardzo proste w przygotowaniu. Jest dość słodkie, ale zawsze możecie zmodyfikować przepis.







Czas przygotowania: 10 min + 1 godz + 10 min + 1 doba


Składniki: 
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mleka
1,5 kostki masła
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego
2 paczki krakersów
2 małe paczki wiórków kokosowych


Jak przyrządzić:
Odlać 1 szklankę mleka, pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Do odlanego mleka dodać żółtka, mąkę, cukier i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka dodać przygotowaną masę - lekko podgotować aż do zgęstnienia. Ostudzić. Do zimnej masy dodać masło - dokładnie zmiksować i dodać jedną paczkę wiórków.
Układamy teraz krakersy w foremce, całą płaską warstwę. Na to rozsmarowujemy dość płasko masę, następnie krakersy itd. Wierzch lekko smarujemy masą i posypujemy pozostałymi wiórkami







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania :)