czwartek, 15 stycznia 2015

RYŻ Z WARZYWAMI

Ryż z warzywami to nic innego jak "zwykły obiad" dla początkujących kucharzy lub głodnych, którzy chcą szybko zrobić obiad na 2 dni. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.






Składniki:
- 500g mielonego mięsa wieprzowego,
- 200g ryżu, ugotowanego
- jedna duża cebula,
- jedna duża papryka,
- jedna duża marchewka,
- 4 ząbki czosnku,
- puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz, ostra papryka mielona


Jak przyrządzić:
Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Gdy marchewka się zrumieni dodajemy do niej mięso i smażymy 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy resztę warzyw i przyprawy. Teraz smażymy krótko pilnując, aby warzywa były nadal sprężyste. Do dużego garnka wkładamy ryż i warzywa z patelni, fasolę z puszki i mieszamy. Gotowe !






2 komentarze:

  1. fajne połączenie smakowe :) pycha :) jeszcze bym dodala sosu sojowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym dodał fasolkę szparagową, ale każdy robi po swojemu.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)