poniedziałek, 12 stycznia 2015

SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z SEREM, WARZYWAMI I KURCZAKIEM

Ostatnio mieliśmy sporo wolnych dni, które sprzyjają bardziej leniwemu gotowaniu i w ten sposób powstał przepis na szpinakowe naleśniki z warzywami i kurczakiem. Danie to nie tylko jest bardzo pożywne, ale również zdrowe - szpinak zawiera dużo żelaza, warzywa urozmaicają ubogą w minerały zimową dietę, a kurczak to zawsze cenne źródło białka.






Składniki:
Warzywa:

Duża marchewka
Czerwona papryka
Czerwona cebula
Biała cebula
Fasolka szparagowa (garść mrożonej)
Ząbek czosnku
Mała pietruszka

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na niezbyt drobne cząstki lub talarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny.

Naleśniki:
Garść szpinaku baby
Kubek mąki razowej
Jajko
Sól
Woda (ok. półtorej szklanki)

Na początek wkładamy do blendera szpinak i podlewamy jedną trzecią szklanki wody, miksujemy. Do miski wlewamy wodę, dodajemy rozdrobniony szpinak, jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Roztrzepujemy trzepaczką do jajek i jeśli masa jest zbyt gęsta to dolewamy wody. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek na złoty kolor z obydwu stron. 

Kurczak:
Pierś z kurczaka 250g
Przyprawa do kurczaka
Chilli w płatkach

Kurczaka po prostu kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Aby nadać całej potrawie bardziej wyrazistego smaku, na koniec do smażenia dodajemy płatki chilli.
Naleśnika składamy podobnie jak tacos, czyli kładziemy warzywa i kurczaka na jednej połowie i składamy na pół. Na wierzch można ułożyć kilka drobno pokrojonych kawałków sera typu feta. Do naleśników idealnie pasuje sos czosnkowy i świeżo pokrojona natka pietruszki.

Smacznego:)
















2 komentarze:

  1. Co to jest szpinak baby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak baby to inaczej młody szpinak, czyli z małymi liśćmi :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania :)