wtorek, 6 stycznia 2015

ŻABIE UDKA PRZEPIS

Jestem świadom, że żabie udka niezbyt pasują do prostego żarcia, jednak raz na jakiś czas warto spróbować czegoś ciekawego. Mięso można kupić w Makro, niestety jest dość drogie. Nie pamiętam dokładnie ile kosztowało, ale wydaje mi się, że ok 60-70 zł/kg. W smaku żabie udka przypominają połączenie kurczaka z rybą i moim osobistym zdaniem są bardzo, ale to bardzo smaczne i do tego delikatne :) Sposób przyrządzenia podpatrzyłem w amerykańskim programie kulinarnym, gdzie "rednecki" polowały na olbrzymie żaby na mokradłach (wielkości kurczaka!) a następnie moczyli je w mleku i przyprawiali w ulubiony sposób. 






Czas przygotowania: 1 godz + 10 min

Składniki: 
żabie udka
mleko
mąka
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
Moczymy żabie udka przez godzinę w mleku, następnie solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni aż się zarumienią. Do żabich udek podałem sos czosnkowy :)









4 komentarze:

  1. Witam :) Wyglądają bardzo apetycznie i pewnie gdyby nie ta cena, to skusiłabym się już dziś, chociaż jak znam siebie pewnie niedługo to nastąpi. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to się już kupuje bez skóry? :) Co, jak i gdzie... myślałam, że to towar nie na polskie warunki ;) Brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez skóry, wyglądają dokładnie jak na drugim zdjęciu, tylko bez przypraw :)

      Usuń
  3. Dostępne są w Intermarche , 19,99 zł za sporą paczkę.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania :)