czwartek, 5 lutego 2015

LAKSA, CZYLI AZJATYCKA ZUPA Z OWOCAMI MORZA

Laksa to tradycyjna singapurska zupa. Przepis jest dość skomplikowany, a niektóre składniki trudno dostępne, ale jestem przekonany, że będziecie ją w stanie przerobić na polskie warunki. Ja miałem to szczęście, że mój brat przywiózł mi trochę egzotycznych składników i mogliśmy razem zrobić tą zupę. Ma bardzo ciekawy smak, ostry i delikatny jednocześnie oraz ładnie wygląda. Warto spróbować :)






Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:
200 g makaronu vermicelli, czyli cienkiego makaronu ryżowego
1 paczka Fried tofu puff (czyli takie puszyste tofu), pokrojonego na pół 200g
150 g kulek rybnych
2 paczki pasty Singapore Laksa
180 g fish cake, pokrojony
500 g krewetek, obranych
500 g piersi kurczaka, pokrojone w kostce
250 g kiełki fasoli mung
700 ml mleczka kokosowego
500 ml wody  (można dodać więcej)
200 g makaronu spaghetti
Olej

Jak przyrządzić:
Gotujemy makaron wg zaleceń na opakowaniu. Do dużego garnka wlewamy odrobine oleju na dno, dodajemy kurczaka oraz pastę, mieszamy i smażymy.  Gdy będzie gotowe zalewamy wodą oraz mleczkiem kokosowym, po czym dusimy przez 3 minuty, dodajemy krewetki i tofu i dusimy kolejne 2-3 minuty (aż krewetki będą różowe). Tak otrzymany wywar wlewamy do miseczek z makaronem, kawałkami ryby oraz kiełkami fasoli mung.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania :)