niedziela, 15 lutego 2015

MUS Z MORELI Z GRUSZKĄ I MARAKUJĄ

Zimą ciężko znaleźć świeże owoce. Łatwo można kupić polskie owoce z przechowalni jak jabłka, czy gruszki. Poza tym zostają owoce importowane i puszkowane i właśnie z nich zrobimy deser. W dzisiejszych czasach nawet coś tak egzotycznego jak puszkowana marakuja jest dostępna w każdym większym sklepie spożywczym.
 





Czas przygotowania: 4 h + 10 min

Składniki:
- słoik 0,9l kompotu morelowego,
- 1 gruszka,
- galaretka w proszku,
- bita śmietana
- puszka pulpy z marakui
 
Jak przyrządzić:
Najpierw robimy galaretkę (z zielonych owoców, np. kiwi lub agrest) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Galaretka tężeje około cztery godziny. Z kompotu wyjmujemy morele i mielimy blenderem. Przygotowujemy bitą śmietanę, którą następnie wkładamy do miseczek, a następnie układamy ćwiartkę gruszki i mus morelowy. W następnej kolejności kroimy galaretkę w kostki i wrzucamy na wierzch. Całość polewamy dwoma łyżeczkami pulpy z marakui. Pamiętajmy, aby puszkę wstrząsnąć przed otworzeniem ponieważ sok oddziela się od pestek. Smacznego.

 Zachęcam do polubienia bloga na facebooku :)

1 komentarz:

Zachęcam do komentowania :)