wtorek, 3 lutego 2015

OMLET

Tradycyjny omlet to same rozmieszane jajka usmażone na patelni. Ale często potrzebujemy dużego pożywnego śniadania na szybko, gdy idziemy na długie zakupy lub działać na działce. Stąd wziął się pomysł na poszerzenie koncepcji klasycznego angielskiego omletu. 
(przepis mojego brata)






Czas przygotowania15 min


Składniki na dwa omlety:
- 4 duże jajka
- pół cebuli
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki kukurydzianej,
- ser żółty
- sól, pieprz

Jak przygotować:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (zbyt gruba może spowodować pękanie omletu przy przewracaniu). Do miski wbijamy jajka, dodajemy cebulę, mąkę, sól i pieprz. Można dodać samą mąkę pszenną, ale kukurydziana wzbogaca smak i kolor (jest żółta), a kosztuje tyle samo. Całość należy utrzepać widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeżeli jest za gęste to można dolać wody gazowanej. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy połowę ciasta. Jak tylko brzegi się zetną to poruszamy patelnią, aby omlet odkleił się od powierzchni. Co chwilę zaglądamy pod spód, żeby ocenić, czy jest już dobry. Gdy zaczyna się rumienić od spodu to przewracamy go na drugą stronę i układamy ser (można zetrzeć). Trzeba patelnię przykryć pokrywką, aby ser się roztopił ponieważ na drugiej stronie omlet smaży się tylko minutę. Omlety smarujemy majonezem i podajemy z ogórkami kiszonymi.









3 komentarze:

  1. Moja koleżanka robi omleta dokładnie tak samo !! :) Ja w takiej formie nigdy nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można kupić mąkę kukurydzianą? Ja jej nigdzie nie widziałem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę kukurydziana (skrobię) kupisz w każdym supermarkecie

      Usuń

Zachęcam do komentowania :)