czwartek, 19 lutego 2015

PRZEKĄSKA FASOLOWA DO PIWA

Wszyscy wiemy, że fasola jest zdrowa, zawiera dużo białka i błonnika. Jednak mimo to jemy ją rzadko, a piwo częściej. Stąd wziął się pomysł przygotowania przekąski do piwa na bazie fasoli :)
 





Składniki:
- 0,5kg fasoli piękny jaś,
- 50g masła,
- 6 ząbków czosnku,
- 20 suszonych jagód goji
 
Jak przyrządzić:
Najpierw trzeba namoczyć fasolę. Z moich obserwacji to zajmuje 16 godzin. Po pierwszych 4 godzinach na fasoli robią się zmarszczki. Po kolejnych 12 godzinach fasole ponownie są gładkie tylko dwa razy większe niż przed moczeniem. Wymieniamy wodę i gotujemy fasolę w osolonej wodzie. Powinna być lekko chrupiąca. Nie może być rozgotowana – to nie zupa fasolowa. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego sól, czosnek i jagody goji. Fasolę wyjmujemy do miski i polewamy masłem. Najlepiej smakuje z piwem.

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania :)