środa, 4 marca 2015

GRAVLAX - ŁOSOŚ W SKANDYNAWSKIM STYLU


Gravlax lub gravad lax to skandynawska przystawka z łososia. W każdym kraju trochę inaczej się nazywa i trochę różni się przepisem. Proponuję wersję szwedzką na bazie przepisu Jamiego Oliviera (wykonanie można obejrzeć w filmie Jamie Olivier Food Escape, odcinek Stockholm).







Czas przygotowania 48 h



Składniki:
- 1kg surowego filetu z łososia ze skórą,
- dwa buraki czerwone,
- 100g tartego chrzanu,
- 100g soli
- 50g brązowego cukru
- cytryna



Jak przyrządzić:
Łososia myjemy i wyjmujemy wszystkie ości za pomocą pęsety. Umytą rybę układamy na dnie dużego naczynia i posypujemy grubą warstwą soli, a następnie cukru i uklepujemy łyżką. Następnie ścieramy buraki na drobnej tarce i układamy z nich warstwę na rybie. Na górę wkładamy chrzan i ścieramy skórkę z cytryny. Cytrynę wyciskamy na wierzch. Tak przygotowaną rybę zawijamy razem z miską w folię spożywczą i przyciskamy czymś ciężkim. Ten pakunek powinien spędzić w lodówce 48 godzin. Po tym czasie należy rybę wyjąć z marynaty i dokładnie wytrzeć papierowymi ręcznikami. Dopiero teraz zdejmujemy skórę. Zapewnia to, że z jednej strony mięso będzie buraczkowe, a z drugiej będzie łososiowe. Rybę przed podaniem kroimy w bardzo cienkie plasterki i podajemy z sosem koperkowym lub ze śmietaną z cytryną. 


Zachęcam do polubienia bloga na facebooku :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania :)