poniedziałek, 20 kwietnia 2015

ZUPA OGÓRKOWA

Zupa ogórkowa to klasyk kuchni polskiej. Najważniejsze w ogórkowej są dobrej jakości ogórki  kiszone, bez nich zupa się nie uda. Jak dobrze, że mam takie z domu, bo tych z supermarketu trochę się boję :)






Czas przygotowania: 1 godz


Składniki: (na 5 l zupy)
żeberka lub 2 korpusy kurczaka
sól
kilka kulek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
ziemniaki pokrojone w kostkę
2 marchewki
1 cebula
kawałek selera
250 g ogórków kiszonych, startych lub pokrojonych w drobną kostkę
mała śmietana 18% + łyżka mąki do zaprawienia
woda


Jak przyrządzić: 
Gotujemy zupę z kurczaków/żeberek, z dodatkiem przypraw oraz warzyw. Po 40 minutach dodajemy ogórki i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Następnie zupę zaprawiamy śmietaną i mąką. Zupa ogórkowa gotowa :)

 Zachęcam do polubienia bloga na facebooku :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania :)