sobota, 23 maja 2015

SEREK TOPIONY Z PIECZARKAMI

Serek topiony z pieczarkami to propozycja na miłą kolację. Uwagi: ser typu holenderskiego (np. gouda, czy edamski) nie nadaje się do smażenia ponieważ się nie rozpuszcza tylko robi się z niego topiony placek. Ser należy spróbować przed rozpuszczeniem aby sprawdzić, czy w ogóle trzeba go solić. Lazur jest dość słony, natomiast gorgonzola wymaga dosolenia.







Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: 
4 pieczarki
2 ząbki czosnku
szczypior
100g serka topionego
100g sera z niebieską pleśnią np. gorgonzola lub lazur
dwie łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i pieczarki. Smażymy pod przykryciem, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość. Następnie wrzucamy sery pokrojone w kostkę i od tego czasu cały czas mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu sera wyłączamy ogień i dodajemy szczypior. Ser podajemy z grzankami i obowiązkowym wytrawnym winem.

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku :)










1 komentarz:

Zachęcam do komentowania :)