tag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.comments2023-06-16T15:13:54.258+02:00Proste ŻarcieProste Żarciehttp://www.blogger.com/profile/17368946051184825610noreply@blogger.comBlogger239125tag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-36414441156666478652019-07-03T10:28:32.345+02:002019-07-03T10:28:32.345+02:00Wow, ale smacznie to wygląda. Uwielbiam marchewkę ...Wow, ale smacznie to wygląda. Uwielbiam marchewkę pod każdą postacią. Jest niesamowicie zdrowa i warto spożywać jej więcej w swojej diecie. Ostatnio zrobiłam ciasto marchewkowe i wyszło niesamowicie przepyszne! ;)malwinahttp://fitnessshake.pl/przedstawiamy-panstwu-marchewke/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-80044996777103281892019-06-11T17:02:30.408+02:002019-06-11T17:02:30.408+02:00Podejrzewam, że będzie to bardzo trudne ponieważ s...Podejrzewam, że będzie to bardzo trudne ponieważ sól ma właściwości konserwujące i bez niej narażamy mięso na zepsucie się. Inną możliwością jest suszenie szynki na słońcu (musi to być okres gorący) przez minimum tydzień. Raz udało mi się coś takiego (ale również użylem soli), konsystencja szynki jest wtedy jednak innaProste Żarciehttps://www.blogger.com/profile/17368946051184825610noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-45669662645696329912019-06-03T10:54:46.085+02:002019-06-03T10:54:46.085+02:00A czy można całkowicie ominąć (lub jakoś zastąpić)...A czy można całkowicie ominąć (lub jakoś zastąpić) etap soli? Wolałbym zrobić wędlinę dojrzewającą zupełnie bez solu (także bez soli peklowej). Jak to zrobić?Lech-uhttps://www.blogger.com/profile/06703851210247333694noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-37487538313765599132019-05-20T20:53:11.594+02:002019-05-20T20:53:11.594+02:00konkretne śniadanie:)konkretne śniadanie:)Lenahttps://www.blogger.com/profile/10990217535431893601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-45335707780450618962019-04-26T19:49:06.711+02:002019-04-26T19:49:06.711+02:00Tak jak w przepisie.Tak jak w przepisie.Proste Żarciehttps://www.blogger.com/profile/17368946051184825610noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-77252865753524631832019-04-24T21:09:43.452+02:002019-04-24T21:09:43.452+02:00A w jakich proporcjach?A w jakich proporcjach?Mietekhttps://www.blogger.com/profile/16580913592763465092noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-38820655251986000592019-04-24T20:40:12.384+02:002019-04-24T20:40:12.384+02:00"Zaciekawiła mnie jedna rzecz. Na YouTubie je..."Zaciekawiła mnie jedna rzecz. Na YouTubie jest kilkadziesiąt przepisów na mięso dojrzewające, ale w ani jednym nie ma mowy o cukrze, tylko sól. Ciekaw jestem dlaczego?<br />Pierwszy przykład z brzegu https://www.youtube.com/watch?v=_zbVQUUgMvM a wszystkie są podobne" <br />Tak zaczynała się pierwsza część komentarza Pana Mietka (niestety omyłkowo ją skasowałem. <br />Odpowiedź: Dodatek cukru powoduje szybsze wyciąganie wody z mięsa i dzięki temu cały proces dojrzewania przyspiesza. Oczywiście wpływa również na smak. Ostatnio jak robiłem to mieszałem cukier z solą i wyszło smaczniejsze.Proste Żarciehttps://www.blogger.com/profile/17368946051184825610noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-20043294292760005972019-04-20T15:14:34.360+02:002019-04-20T15:14:34.360+02:00Zapomniałem dodać, że chodzi o przepisy rosyjskie....Zapomniałem dodać, że chodzi o przepisy rosyjskie.Mietekhttps://www.blogger.com/profile/16580913592763465092noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-73439623598584681452019-04-18T12:48:32.257+02:002019-04-18T12:48:32.257+02:00To ile trzymasz w soli i cukrze ma decydujący wpły...To ile trzymasz w soli i cukrze ma decydujący wpływ na smak. Każdy ma trochę inny. Warto próbować różne wersje. Ja zwykle zjadam szynkę suszoną w ciągu miesiąca. Aby szynka się nie zepsuła musi być sucha z wierzchu. To widać i da się sprawdzić dotykiem. Do suchości z wierzchu trzeba ją doprowadzić jak najszybciej. Szynki w Hiszpanii czy we Włoszech suszą się nawet kilka lat i są zdrowe.bbbssshttps://www.blogger.com/profile/13573272061119164860noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-53983987874376296082019-04-18T12:44:35.257+02:002019-04-18T12:44:35.257+02:00W zasadzie można kupić krajalnicę domową. Najtańsz...W zasadzie można kupić krajalnicę domową. Najtańsze kosztują około 150 złotych i kroją wszystko: pieczywo, wędliny, ser i warzywa. Ja kapustę szatkuję krajalnicą i jest szybko, sprawnie i cienko.bbbssshttps://www.blogger.com/profile/13573272061119164860noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-84417747798453850952019-04-18T12:41:10.405+02:002019-04-18T12:41:10.405+02:00Ja nie widzę przeszkód. Moje dzieci ją jadły w tym...Ja nie widzę przeszkód. Moje dzieci ją jadły w tym wieku. Mówią na nią słona wędlinka ;)bbbssshttps://www.blogger.com/profile/13573272061119164860noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-2379352072837342242019-04-18T11:59:04.981+02:002019-04-18T11:59:04.981+02:00Lepszy jest świeży agrest, ale z kompotu też się j...Lepszy jest świeży agrest, ale z kompotu też się jest dobry, sos wychodzi wtedy bardziej słodki. Możesz owoce nieco opłukać po wyjęciu że słoika, zniweluje to nadmiar słodyczy. Proste Żarciehttps://www.blogger.com/profile/17368946051184825610noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-24716052416897025882019-02-28T14:11:18.619+01:002019-02-28T14:11:18.619+01:00Uwielbiam marchewkę, mogłabym ją jeść pod każdą po...Uwielbiam marchewkę, mogłabym ją jeść pod każdą postacią, ale w tej wersji nigdy jej nie jadłam :Drenatahttp://fitnessshake.pl/przedstawiamy-panstwu-marchewke/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-68402515256785607182019-01-11T22:55:15.951+01:002019-01-11T22:55:15.951+01:00A czy można ja podać 3latkowiA czy można ja podać 3latkowiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-77223654211562544522018-11-26T14:46:20.090+01:002018-11-26T14:46:20.090+01:00Musisz spróbować:) ważne tylko, żebyś nie przesadz...Musisz spróbować:) ważne tylko, żebyś nie przesadziła z ilością tymianku bo danie będzie zbyt gorzkie. Proste Żarciehttps://www.blogger.com/profile/17368946051184825610noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-21171319662741544482018-11-26T14:27:38.275+01:002018-11-26T14:27:38.275+01:00Marchewka z tymiankiem? Tego jeszcze nie słyszałam...Marchewka z tymiankiem? Tego jeszcze nie słyszałam. Uwielbiam marchewkę, jem ją pod garściami, ale z tymiankiem nie wiem czy by mi smakowała ;)martahttp://fitnessshake.pl/przedstawiamy-panstwu-marchewke/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-60250596446399072682018-11-23T11:14:35.163+01:002018-11-23T11:14:35.163+01:00Uwielbiam takie proste surówki. Najlepsze i najzdr...Uwielbiam takie proste surówki. Najlepsze i najzdrowsze ;) Aż naszła mnie ochota na taką suróweczkę ;)ameliahttp://looksun.pl/2018/09/04/marchewka-i-jabluszko-witaj-surowko/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-74334655225097563892018-11-18T20:43:34.606+01:002018-11-18T20:43:34.606+01:00Witam Małe pytanie- gdzie wieszacie szynkę w swoic...Witam Małe pytanie- gdzie wieszacie szynkę w swoich domach? Miejsce w miarę ciepłe i przewiewne to chyba tylko w kuchni w pobliżu uchylonego okna. PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-74234892380354651172018-10-26T17:08:36.624+02:002018-10-26T17:08:36.624+02:00Są 2 szkoły, wg jedni są zwolennikami długiego got...Są 2 szkoły, wg jedni są zwolennikami długiego gotowania, inni np. Gordon Ramsay czy Jamie Olivier uważają, że wystarczy ok 40 min. Ja gotuję tradycyjnie 1 godzinę:)Proste Żarciehttps://www.blogger.com/profile/17368946051184825610noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-78179375755479052552018-10-26T12:05:12.104+02:002018-10-26T12:05:12.104+02:00Im dłużej tym lepiej 😊 godzine to trochę mało😊Im dłużej tym lepiej 😊 godzine to trochę mało😊Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13135902139842864588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-17577210210179383682018-08-23T11:26:17.275+02:002018-08-23T11:26:17.275+02:00Wygląda apetycznie! ;-)Wygląda apetycznie! ;-)Kinga https://www.blogger.com/profile/16559861728089478274noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-37683823609448825602018-07-06T10:01:29.159+02:002018-07-06T10:01:29.159+02:00chylę czoła ....chylę czoła ....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-73307204579416375102018-07-04T12:56:35.731+02:002018-07-04T12:56:35.731+02:00Jak to jest z agrestem do sosu, czy na pewno ten z...Jak to jest z agrestem do sosu, czy na pewno ten z kompotu nie wpłynie na smak? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-87477694709973021562018-05-16T11:59:04.252+02:002018-05-16T11:59:04.252+02:00Kurze łapki z rosołu sa najlepsze! :)
Kurze łapki z rosołu sa najlepsze! :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03488958840382900459noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9073688535855438821.post-42661063073995298532018-03-18T19:02:35.246+01:002018-03-18T19:02:35.246+01:00Moja szynka suszy się od tygodnia. Chciałbym jej s...Moja szynka suszy się od tygodnia. Chciałbym jej spróbowac juz na tym etapie (poprzednie kosztowalem po min 2 tygodniach - również wyszły twarde) i w związku z tym mam kilka pytań:<br />1.czy to już bezpieczne dla zdrowia (2 doby w cukrze, 24h w mieszance soli i peklosoli,24h natarta czosnkiem, 6 dni suszenia)?<br />2. Czy musze zjeść całą w ciągu kilku dni czy mogę ją suszyć dalej po odkrojeniu ok 1/3?<br />3. Czy nie za krótko trzymałem w soli (poprzednie wyszły b słone)?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13704827973490522716noreply@blogger.com